Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Identificēts sen pazudušais Ramzesa II sarkofāgs

Sorbonas universitātes arheologi identificējuši sarkofāgu, kas piederējis vienam no zināmākajiem un varenākajiem Ēģiptes faraoniem – Ramzesam II jeb Ramzesam Lielajam.

Ramzess II bija Jaunās valsts perioda XIX dinastijas faraons, kurš valdīja 67 gadus – no 1279. līdz 1213. gadam pirms mūsu ēras – un kļuva slavens pateicoties savām vērienīgajām militārajām kampaņām gan pret tā sauktajām jūras tautām, kuru pirāti postīja Ēģiptes piekrastes pilsētas un uzbruka tirdzniecības kuģiem, gan pret dumpīgajiem nūbiešiem un uz varu Levantē konkurējošiem hetiem; valsts teritorijas paplašināšanai līdz Sīrijai un plašajiem tempļu celtniecības projektiem.

Kad Ramzess II aptuveni 90 gadu vecumā 1213.g.pmē. mira, viņu apglabāja Ķēniņu ielejā, kapā, kam eģiptologi piešķīruši numuru KV7. Blakus atrodas Ramzesa II dēlu kapa kamera KV5 un viņa pēcteča Ēģiptes tronī Merneptaha kaps KV8.

Ramzess II kapā tika guldīts, mūmiju vispirms ievietojot greznā koka zārkā, to ieliekot alabastra sarkofāgā, kas, savukārt, tika ielikts lielākā granīta sarkofāgā. Vēlāk Ramzesa II mūmija, lai pasargātu no laupītājiem, tika slepeni pārvietota uz citu vietu, oriģinālo koka zārku nozaga, alabastra sarkofāgu kapu aplaupītāji sadauzīja, bet granīta sarkofāgu – kā tagad izrādās – pēc 200 gadiem atkārtoti izmantoja Menkepers – Tēbu Amona virspriesteris un sava laika Dienvidēģiptes (Augšēģiptes) faktiskais valdnieks (valdīšanas gadi – 1045.–992.g. pmē.).

Ramzesa II granīta sarkofāga fragmentu ēģiptiešu un amerikāņu arheologi A.Damarani un K.Kāhils atrada 2009.gadā Abīdas nekropolē. Pēc rotājumiem un hieroglifu uzrakstiem zinātnieki secināja, ka sarkofāgu savam apbedījumam atkārtoti izmantojis XXI dinastijas valdnieks-priesteris Menkepers. Tomēr sarkofāga pirmo īpašnieku toreiz noskaidrot neizdevās.

Pie atkārtotas sarkofāga uzrakstu izpētes nesen ķērās Sorbonas universitātes eģiptologs Frederiks Peiro. Detalizēti izpētot kartušu – ovālu ietvaru, ar kādu ēģiptieši apzīmēja valdnieku vārdus, Peiro konstatēja, ka tajā ierakstīts Ramzesa II īpašais kronēšanas vārds. Sākotnēji tas netika atpazīts gan akmens erozijas, gan virsū uzkaltā Menkepera vārda dēļ.

Avoti:
lejournal.cnrs.fr
smithsonianmag.com