Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ukrainā virs kara lauka nofilmēts cigārveida NLO

Pasaules medijus apskrējusi tabloīdā Daily Mail 27.februārī publicēta ziņa, ka ukraiņu karavīri kādā no frontes iecirkņiem Doņeckas apgabalā nofilmējuši nezināmu lidojošu objektu - NLO. Neparasto objektu kadrā notvēruši 406.atsevišķās artilērijas brigādes cīnītāji ar bezpilota kvadrokoptera Mavic 3T palīdzību. Objekts ir izstieptā cigāra formā, ap viņu vērojama aura.

Ukrainā pamanīts NLO

Daily Mail pastāstīja ukraiņu drona operators Vadims: "Mēs esam redzējuši debesīs dažādus objektus, bet šādu redzam pirmo reizi. (..) Mēs to ieraudzījām, sākām vērot un pēc 30 sekundēm nolēmām uzfilmēt. Todien pūta ļoti stiprs vējš un mēs lidojām pa vējam, taču tas [NLO] it kā nekustējās. Debesis bija pilnīgi skaidras. (..) Es bieži izmantoju siltuma sensora skatu un man ir liela novērojumu pieredze, kas ļauj, vadoties pēc objekta redzamā spilgtuma, noteikt tā aptuveno temperatūru. Manuprāt, tas bija apmēram 20 līdz 30 grādus pēc Celsija skalas karstāks nekā apkārtējie objekti." Šeit gan jājautā - kādi apkārtējie objekti? Publicētajā video taču debesīs nekā cita bez "cigāra" nav... Vai dronu operators ar to būtu domājis apkārtējos gaisa slāņus?

Tāpat arī jautājums - kāpēc tikai 17 sekunžu video? Kur pārējais? Nevarētu taču būt, ka pašus operatorus tik ļoti ieinteresējušo (spriežot pēc video dzirdamajiem vērotāju izsaucieniem) objektu viņi būtu pārtraukuši filmēt pēc nepilnām 20 sekundēm sekundēm... Garāka video neesamību Vadims skaidro ar to, ka lidojumā filmētais drošības apsvērumu dēļ netiek ierakstīts drona atmiņas kartē, bet tas nešķiet gana pārliecinoši, jo ieraksts, filmējot ar telefonu tiešsaistes attēlu vadības ekrānā, taču tiek veikts operatora pusē. Turklāt filmēšana notiek iekštelpās - video sākumā redzams, ka vadības ekrāns atrodas uz galda blakus cigarešu paciņai. Tātad lauka apstākļu atruna šeit nederēs...

Pēc šī neilgā filmējuma īsti nav iespējams apzināt nedz NLO izmērus, nedz arī tā lidojuma augstumu, tomēr tīmeklī raksta, ka paša filmējošā drona atrašanās augstums liecinot par to, ka NLO varētu būt visai lielu izmēru un atrasties ap 50 km attālumā.

Var lasīt prātuļojumus, ka tā varētu būt mirāža, kas pazīstama ar nosaukumu "fatamorgāna." Tāda parādība rodas, kad augšējais siltā gaisa slānis un apakšējais augstā gaisa slānis savstarpēji veido t.s. "atmosfēras kanālu," kas lauž un/vai izkropļo gaismu, radot priekšstatu par kāda objekta vai priekšmeta atrašanos gaisā. Tomēr jāatzīmē, ka fatamorgāna ir visai dinamiska parādība (ņemot vērā dažādu temperatūru gaisa slāņu kustību un sajaukšanos!), kas ātri maina savu izskatu, bet šajā NLO gadījumā tas netika novērots. Lai gan - īsais filmēšanas laiks atkal neļauj to apgalvot droši.

Komentējot izteikto iespējamību, ka varētu būt nofilmēta mirāža, Vadims apgalvo, ka mirāžas infrasarkanajā spektrā nav redzamas. Tomēr tā nav taisnība - sk. piemēram žurnālā "Applied Optics" 2015.gadā publicētu rakstu par pētījumu, kurā tiek salīdzinātas ar attiecīgu aparatūru fiksētas redzamās gaismas spektra un infrasarkanā spektra mirāžas, kādas vērojamas, lidmašīnām paceļoties un nolaižoties Bozmenas Jeloustonas starptautiskajā lidostā Montānas pavalstī, ASV. Pētījuma secinājums: abu veidu mirāžu foto un video uzņēmumi ir ļoti līdzīgi. Protams, Vadims to var nezināt un droši vien, ka nezina arī.

 

NLO virs karadarbības zonām

Ufoloģijā izveidojies visai noturīgs uzskats, ka NLO pastiprināti izrāda interesi par atomenerģētikas objektiem, kosmodromiem un arī karadarbības zonām. Grūti pateikt, vai tas patiesi tā ir, jo ir visai iespējams, ka NLO ap šiem objektiem pamana biežāk tikai tādēļ, ka apkārtne tiek pastiprināti novērota.

Savukārt, pats par sevi saprotams, ka karadarbības zonām raksturīga pastiprināta izlūkošana un novērošana ar dažādiem tehniskiem līdzekļiem cauru diennakti.

Kara lidotāji un citi iesaistītie visai bieži ziņojuši par neparastiem lidojošiem objektiem, kas pavada viņu lidaparātus vai vienkārši karājas virs karadarbības vietām. Pirmie tādi ziņojumi tiek saistīti ar II Pasaules kara laiku, kad virs Vācijas un Klusā okeāna Japānas tuvumā lidojošo miitāro lidmašīnu piloti ziņoja par tā sauktajiem "ugunīgajiem cīnītājiem" (foo fighters) - ugunīgām bumbām, kas bieži pavadījušas lidmašīnas.

No nesenās vēstures par tādiem NLO visai bieži ziņoja izraēliešu lidotāji, veicot kaujas uzdevumus virs Sīrijas un apkārtējām teritorijām Sīrijas Pilsoņu kara laikā, kas nav beidzies vēl šodien. Tādu filmējumu bija vismaz 3, diemžēl Aliens.lv neizdevās tos atrast tīmekļa dziļumos, tomēr tie radīja ticamības iespaidu.

Tieši tādēļ bija visai dīvaini, ka tāda veida ziņojumu līdz šim pilnīgi iztrūka par tagadējo krievu-ukraiņu karu. Varbūt nu šis "trūkums" ir novērsts un NLO novērots arī virs kaujas lauka Ukrainā?

 

Kas tas varētu būt?

Ukrainā pamanītā "cigāra" forma mums atsauca atmiņā gadījumu, par kuru Aliens.lv rakstīja vēl 2003.gadā - "Kā latviešu ceļotāji Meksikā ieraudzīja cigārveida NLO." Toreiz, gatavojot materiālu, tika uzietas ziņas tīmeklī, ka šādas formas NLO meksikāņu metereologi novērojuši pie slavenā Popokatepetla vulkāna un tādēļ bijis iespējams kaut aptuveni, bet novērtēt tā izmērus: "cigārs" bijis aptuveni 1,5 km garš un apmēram 200 plats - patiešām grandiozi izmēri!

Aliens.lv izsaka pieņēmumu, ka Ukrainā 50 km attālumā novērotais līdzīgas formas NLO arī varētu būt līdzīgos grandiozos izmēros. Ja tā, tad paši saprotat - nekas tik liels lidojošs nevar būt cilvēku radīts.

Nu ko - padzīvosim, paredzēsim...

Plašāka informācija (par drona termokameru, intervija ar drona operatoru) Daily Mail 3.marta rakstā:  https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-13142223/ukrainian-soldier-ufo-donetsk-sighting.html