Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Septiņu grupa, G7

Pasaules industriāli attīstīto valstu konsultatīva grupa - ārlietu ministru tikšanās, kas notiek ik gadus.

2019.gada pavasara sarunas Bretaņā.

2021.gada ?-5.maijs. Londona. Temats - demokrātiskās pasaules aizsargāšana no globālajiem draudiem. Piedalījās ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas, Lielbritānijas un Vācijas ārlietu ministri. Novērotāja statuss ES augstajam pārstāvim ārlietu un drošības jautājumos. Pēc rīkotāju iniciatīvas uz sarunām uzaicināti Austrālijas, Indijas, DĀR, Dienvidkorejas un Brunejas (prezidējošā valsts ASEAN blokā). Ministri pirmo reizi kopš 2019.gada Bretaņas sarunām tikās klātienē. Apspriestas rietumvalstu attiecības ar Ķīnu un Krieviju, Navaļnija problēma, spriedze Donbasā, pandēmijas un vakcīnas.

2021.gada Kornvolas samits. 2021.gadā Kornvolas grāfistē no 11.-13.jūnijam notika G7 samits, kurā piedalījās arī Dž.Baidens, ES līderi, Indijas, Austrālijas un Dienvidkorejas pārstāvji.
Lēmumi:
      -  G7 apņēmusies trūcīgākajām planētas valstīm bez maksas piegādāt miljardu vakcīnu pret kroņgripu;
      -  turpināt cīņu pret globālajām klimata pārmaiņām, samazinot kaitīgo izmašu daudzumu atmosfērā;
      -  paplašināt palīdzību attīstības valstīm, jo citādi palielinās to risks nonākt Ķīnas parādu verdzībā. Tomēr par konkrētiem investīciju plāniem netika paziņots;
      -  nolemts veicināt izglītošanās iespējas sievietēm.
Šīs tikšanās laikā, neinformējot par to frančus (prezidentu Makronu), jau norisinājās intensīvas sarunas par AUKUS militārā bloka izveidi. Tas vēlāk radīja lielu t.s. "zemūdeņu skandālu" starp Franciju no vienas puses un ASV/Lielbritāniju no otras puses.