Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dāņu students atrod vērtīgu vīkingu laikmeta sudrablietu depozītu

Orhūsas universitātes arheoloģijas students, 22 gadus vecais Gustavs Brunsgārds, pārstaigājot ar metālu detektoru lauku pie Elstedas netālu no Kopenhāgenas, atrada 7 vīkingu laikmeta sudraba aproces (attēlā), kas sniedz jaunas ziņas par skandināvu starptautiskajiem sakariem.

Kā izdevumam “Independent” pastāstīja Mēsgārdas muzeja speciālisti, netālu no vietas, kur Brunsgārds atrada aproces, iepriekš notikušos izrakumos bija konstatētas vīkingu perioda apmetnes paliekas.

Ar IX gadsimtu datētās aproces, kas bija izgatavotas atbilstošā svarā un tika izmantotas kā maksājumu līdzeklis, kopā svēra vairāk nekā 1/2 kilogramu un savam laikam tās bija samērā liela vērtība.

Aproces pēc arheologu vērtējuma varētu būt izgatavotas Dienvidskandināvijā, iespējams, turpat Dānijā. Viena no tām bija spirālveida, ar stilizētu čūskas galvu galā – tai līdzīgas uzietas mūsdienu Krievijas teritorijā. Trīs citas, trīsšķautņu formas aproces ar šauriem, spiciem galiem, atgādina vēlāk Īrijā populāru aproču veidu, bet atlikušās trīs ar krusta zīmes iecirtumu vidū sastopamas gan Skandināvijas, gan Britu salu arheoloģiskajā materiālā.

Aproču atraduma vieta simboliski iezīmē vienu no vīkingu pasaules centriem, bet dažādo stilu aproces – vīkingu ietekmi no Austrumu ceļa līdz Rietumu salām.

Avots:
independent.co.uk