Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Petrova lieta

Krieviski - Дело Петрова.

Lielākā padomju izlūkdienastu izgāšanās pēc II Pasaules kara.

Notikumu gaita. 1954.gada aprīlī patvērumu Austrālijas varas iestādēm pieprasīja padomju diplomātiskās pārstāvniecības trešais sekretārs Vladimirs Petrovs (Владимир Петров, īstā vārdā - Afanāsijs Šorohovs (Афанасий Михайлович Шорохов), savu vārdu viņš tika nomainījis vēl pirmssāka strādāt izlūkdienestos un Petrovs bija jau trešais variants, līdz tam viņš sevi dēvēja par Proletarski (Пролетарский)), kas īstenībā bija padomju spiegs Austrālijā. Šis notikums kļuva par sākumu vislielākais padomju izlūkdieneta neveiksmei pēc kara.
Petrovs Austrālijā kā spiegs bija nostrādājis 3 gadus. Kā pēcāk apgalvoja cits pārbēdzējs - Oļegs Gordijevskis (Олег Гордиевский), Petrovu esot kurējis pats L.Berija. Tā vai citādi, bet Petrovs patiesi bija pieredzējis darbinieks. Izlūkošanā viņš strādāja kopš 1933.gada, ilgu laiku kopā ar sievu Jevdokiju bija šifrētājs padomju pārstāvniecībā Zviedrijā. 
Viņa pārbēgšanas iemesls bija raksturīgs tā laika "neatgriezeniskajiem" (krievu - невозвращенeц) - pēc Berijas krišanas viņa pēcteči sāka "tīrīt" aizrobežu rezidentūru. Petrovs, spriežot pēc visa, arī sevi uzskatīja par potenciāli nomaināmu un nolēma, ka pēc atsaukšanas uz PSRS viņu noteikti represēs. Tādēļ izvēlējās palikšanu Austrālijā.
Interesanti, bet sievai viņš neko neteica un tādēļ sanāca tā, ka Jevdikiju gandrīz vai nosūtīja uz Padomju Savienību. Viss šis process notika atklāti visas sabiedrības un mediju priekšā, Jevdokiju Petrovu policija nocēla no lidmašīnas, kad tā nosēdās papildināt degvielu Dārvinā (Ziemeļaustrālija). 
Bija grandiozs skandāls, padomju diplomātisko pārstāvniecību Austrālijā slēdza uz vairākiem gadiem,diplomātiskās attiecības starp valstīm tika sarautas. To gan vēl varēja paciest, taču trakākais bija tas, ka Petrovs pavēstīja austrāliešiem daudz slepenas informācijas. To izmantoja ne tikai austrālieši, bet arī amerikāņu, britu, kanādiešu, zviedru un somu slepenie dienesti. Tādejādi petrova pārbēgšana līdz pat šai dienai tiek uzskatīta par vienu no vislielākajām padomju slependienestu neveiksmēm.
protams, lauleņi Petrovi līdz pat savam galam dzīvoja zem svešiem uzvārdiem, specdienestu darbinieku apsargāti. klīda baumas, ka krievpadomji planojuši abus izzagt, taču tas nav noticis.

Saites.
Aukstais karš (1945.-1991.g.).