Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Salhushaugena kuģis

2022.gadā atklāts kuģa kaps Karmojas salā Norēģijā.

Atklāšana un izpēte. Arī Salhushaugena kuģis tika atklāts ar ģeoradaru, kas 2022.gadā tika izmantots, lai pārbaudītu pirms vairāk nekā 100 gadiem jau pētītu kapukalnu Karmojas salā Norvēģijas dienvidrietumu piekrastē. 1906. un 1912.gadā, cerot atrast kuģa apbedījumu, šeit raka ievērojamais norvēģu arheologs Hākons Šetligs, kurš 1904.gadā pie Oslas fjorda bija atracis Osebergas kuģi, bet 1902.gadā turpat salā atklāja Gronhauga kuģa kapu. Vēl pirms tam, 1866.gadā, Karmojā, pie Avaldsnes, kas tiek uzskatīta par ķēniņa Haralda Skaistmata galvenās muižas vietu, tika atrakts Storhauga kapukalna kuģis. Šetliga cerības uziet trešo Karmojas kuģa kapu tomēr nepiepildījās, jo Salhushaugenā viņš atrada tikai 15 koka lāpstas un dažus bultu galus. Tomēr, kā izrādījās, Šetligam vienkārši vajadzēja rakt dziļāk.
Salhushaugena kuģa atradums, ko šobrīd apliecina ar ģeoradaru iegūtais kuģa formas attēls, pagaidām gan nav apstiprināts ar pārbaudes izrakumiem un, kad tie varētu notikt, nav zināms.

Pirms Šetliga izrakumiem, kas nopostīja daļu Salhushaugena uzbēruma, tā diametrs bija ap 50 metru, bet augstums – 5–6 metri.

Saites.
Kuģu kapi. 
Karmojas sala.