Piens
Izplatītākais koloidālais šķīdums pasaulē.
Vēsture. Cilvēki sāka pierast pie piena apmēram pirms 11 000 gadiem.
Tīru pienu cilvēki nespēja izmantot, jo organisms nespēja to pārstrādāt - nebija nepieciešamo fermentu laktozes sadalīšanai. Organisms pamazām pierada un Bronzas laikmeta sākumā ap Melno un Kaspijas jūrām dzīvojošie ļaudis jau spējuši dzert govs, aitas, kazas un ķēves pienus. Tas devis proteīniem bagātu uzturu.
Raudzēts ķēves piens - kumiss, Vidusāzijā to dzēruši jau pirms 5500 gadiem.
Tauku daudzumu pienā nosaka ar butirometru, un to izsaka masas procentos.
Raksti.
Piena piedeva vecus cilvēkus pasargā no kritieniem un ar tiem saistītiem lūzumiem.