Porcelāns
To pirmie iemācījās pagatavot ķīnieši. Porcelānu gatavoja no speciālu šķirņu māliem - kaolīna („baltie māli”), ko sajauca ar dažādiem kalnu iežiem.
Porcelāna trauki ir gaismā gandrīz caurspīdīgi, un, tiem viegli piesitot, rodas melodiska skaņa. Ķīnas meistari mēdza sacīt, ka porcelāna traukiem jābūt „mirdzošiem kā spogulis, plāniem kā papīrs, skanīgiem kā gongs, gludiem un vizošiem kā ezers saulainā dienā.”
Porcelāna ražošanai bija vajadzīga liela pieredze un zināšanas. Pieļaujot vismazāko tehnoloģisko kļūdu, nekāds porcelāns vis nesanāca.
Saksijas kūrfirsts Augusts Stiprais ieslodzīja alķīmiķi Johanu Bētgeru solīdams, ka atbrīvos, ja tas viņam iegūs zeltu. Bētgers pūlējās tā un šā, bet viss velti. Toties nejauši atklāja ķīniešu porcelāna noslēpumu, kas izrādījās vērtīgāks par zeltu.
Saites.
Ķīnieši.