Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kujāvijas-Pomožes vojevodiste

Vojevodiste Polijas centrālajā daļā.

Vēsture. Atklājumu izdevās izdarīt, Varšavas universitātes arheologiem sākot interesēties par III gadsimta zobenu, ko kāds vārdā nenosaukts atradējs bija nodevis Budgošas Militārajam muzejam, kas atrodas Kujāvijas vojevodistē Polijas centrālajā daļā. Uzzinājuši, ka zobens atrasts kādā ezerā, kura nosaukums pagaidām netiek izpausts, arheologi tajā uzsāka zemūdens apzināšanu, kuras laikā ieguva virkni dažādas, ķeltu materiālajai kultūrai raksturīgas senlietas – dzelzs sirpjus, zobenu makstu un jostu sprādžu fragmentus.
Iepriekš, balstoties uz apmetņu un kapulauku atradumiem, tika uzskatīts, ka ķelti, kas Polijā ienāca III gs.pmē., Latēnas perioda B posma beigu daļā, kad vienlaikus notika arī ķeltu ekspansija Balkānos, apdzīvoja tikai valsts dienvidu daļu, un vidieni, tostarp Kujāvijas-Pomožes reģionu, sasniedza tikai I gs.pmē.

Aplūkojamie objekti.
            Cehocineka. Ciechocinaek. Belneoloģijas un dūņu dziedniecības kūrorts. 8300 iedz. (1971.g.). Pilsēta atrodas Vislas upes ielejā, ir viens no skaistākajiem SPA kūrortiem Polijā. Te ir neparastas sāls gradētavas, kas rada ļoti veselīgu mikroklimatu - tas palīdz dažādās elpošanas, ādas, alerģiskās, vairogdziedzera u.c. slimībās. Ārstē arī reimatismu, nervu, ginekoloģiskās, netuberkulozas elpošanas orgānu, sirds un asinsvadu slimības. Sanatorijas. Uz ziemeļiem no pilsētas dabas rezervāts.

      Budgošas Militārais muzejs.

Saites.
Polija.