Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ferosakausējumi

Dzelzs sakausējumi, kuro ir palielināts daudzums citu elementu.

Tos lieto tēraudkausēšanā tērauda dezoksidēšanai un leģēšanai, kaitīgo piemaisījumu saistīšanai, kā arī citu ferosakausējumu iegūšanai - t.s. pārstrādes ferosakausējumi.

Nozīmīgi ferosakausējumi ir feromangāns (satur 20-90% Mn), feroalumīnijs (satur 10-20% Al), ferosilīcijs (satur līdz 90% Si), ferohroms (satur līdz 90% Cr), feromolibdēns (satur līdz 85% Mo), ferovanādijs (satur līdz 80% V), ferotitāns (satur līdz 45% Ti), kā arī kompleksie ferosakausējumi, kas satur vairākus komponentus - feroniķeļhroms, ferosilikocirkonijs, feroniobijtantāls.

Ferosakausējumiem nosacīti pieskaita arī dažus sakausējumus, kuros Fe ir tikai piemaisījums (piemēram, silikoalumīniju, silikokalciju), kā arī dažus tehniski tīrus metālus un nemetālus - Mn, Cr, kristālisko Si.

Ferosakausējumus ražo galvenokārt ar elektrotermisko (elektrokrāšņu) paņēmienu, ko pēc reducētāja veida iedala reducēšanā ar ogli (iegūst ferosakausējumus, kas satur 5-8% C, kā arī Si saturošos ferosakausējumus) un metalotermiskajā paņēmienā (iegūst ferosakausējumus, kas satur 0,01-2,5% C). To iegūšanai var izmantot arī konverterus, domnas.

Ferosakausējumu izmantošana saistīta ar virkni ekonomisku ieguvumu: pazeminās ferosakausējumu sastāvdaļu reducēšanas un kušanas temperatūra, samazinās leģējošo elementu nodegums, to izmaksa.

Saites.
Dzelzs.
Metalurģija un metalurgi.