Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Cukurs, pārtikas

Pārtikas produkts - balta, kristāliska, organiska viela, kas sastāv galvenokārt no tīra disaharīda - saharozes.

Pasaulē pārsvarā ražo no cukurniedrēm - sulā 16-26% cukura., kā arī no Kubas cukurniedru jēlcukura. Ārzemēs lieto arī sorgo, kukurūzas stublāju, kļavu sulas un no cukurpalmas, ceratonijas, kamieļērkšķiem u.c. augiem iegūtas izejvielas, kas satur saharozi. Latvijā ražoja no cukurbietēm - saknēs līdz 27% cukura, vidēji - 17,5%. Biešu un noiedru cukuri pēc ķīmiskā sastāva un īpašībām neatšķiras.

Cukura sortimentā visvairāk izplatīts ir smalkais un rafinētais cukurs, rūpnieciskai pārstrādei lieto arī jēlcukuru, balto, afinēto (mazgāto) cukuru, melisu (iedzeltens no rafinādes notekām), kolieri - brūnināto cukuru konditorejas izstrādājumiem, lielkristālu cukuru - ražo Kaukāzā, kur tā nosaukums ir nabats. Cukuru lieto galvenokārt par saldināšanas un konservēšanas līdzekli kulinārijā un pārtikas rūpniecībā; lieto arī farmācijā, bioķīmiskajā rūpniecībā.

Cukura kvalitāti novērtē organoleptiski pēc krāsas, garšas, smaržas un šķīdības. Smalkajam cukuram jābūt birstošam, nesalipušam, bez mehāniskiem piemaisījumiem, rafinētajam - noteikta lieluma graudiem, pūdercukura kristālu diametram jābūt līdz 0,1 mm.

Cukura ražošana. Pārtikas ražošanas nozare, kas ražo smalko cukuru no cukurbietēm un cukurniedrēm un cukura rafinādi no smalkā cukura.
Cukura rūpniecība attīstījās Indijā XVI gs.
Krievijā cukuru sāka ražot XVIII gs. sākumā, kad Pēterpilī 1719.gadā uzcēla pirmo cukra rafinādes fabriku, izejvielu tai ieveda.
No cukurbietēm cukuru Vācijā un Krievijā sāka ražot XIX gs. sākumā un 1913.gadā Krievijas impērija jau bija 2.vietā pasaulē ar 1,4 miljoniem tonnu gadā, bet kopš 1935./1936.gada PSRS cukura ražošanā no cukurbietēm ir 1.vietā pasaulē.

Cukura ražošana Latvijā. Latvijā cukura rūpniecība attīstījās XVIII gs. beigās un XIX gs. sākumā niedru un jēlcukura pārstrādes manufaktūrās.
1926.gadā sāka darboties cukurfabrika Jelgavā, 1932.gadā - Jēkabpilī, 1933.gadā - Liepājā, pārstrādāja galvenokārt vietējās cukurbietes.
Smalko cukuru pirmā PSRS sāka ražot Liepājas cukurfabrika 1973.gadā - autors J.Laže.

Saites.
Saharoze.
Cukuri.