Cukuri
Ogļhidrāti.
Pieauguša cilvēka ikdienas devai nevajadzētu būt lielākai par 25 gramiem. ANO Pasaules veselības organizācijas rekomendacijas - cukuram ne vairāk par 5% nepieciešamās enerģijas (ap 25 g dienā).
Veselības ministrijas apstiprinātās robežas - ne vairāk par 10% no ikdienas enerģijas daudzuma (ap 50 g dienā).
Izpētes vēsture. Cukuru fermentācijas mehānismu pētījis zviedru bioķīmiķis H.K.fon Eilers-Helpīns.
A.Butļerovs sintezējis pirmo mākslīgo cukuru - t.s. metilenitānu.
Izmantošana. Pārtikas ražošanā. Piemēram, nedaudz pievieno maizei, citādi tā būtu skābena.
MK noteikumi aizliedz Latvijā ražotām augļusulām pievienot cukuru.
Fruktoze. Augļu cukurs.
Galaktoze.
Laktoze.
Maltoze.
Saharoze.
Saites.
Pārtikas cukurs.