Biezpiens
Skābpiena produkts.
Iegūst paaugstinātā temperatūrā (līdz 38oC) ar pienskābes baktēriju tīrkultūru vai tīrkultūru un fermentu (himozīnu, pepsīnu), sarecinot un no sūkalām atdalot piena olbaltumu.
Vēsture. Jau Senajā Romā biezpienu atzina par augstvērtīgu uzturvielu.
Biezpiens ir bioloģiski pilnvērtīgs, jo satur neaizstājamās aminoskābes, sevišķi daudz lizīna un metionīna, daudz minerālvielu, it īpaši kalciju un fosforu saturošu sāļu.
Ražo gan pilnpiena, gan vājpiena biezpienu.
Pilnpiena biezpiens satur > un = 18% (ūdens < un = 65%) vai > un = 9% tauku (ūdens < un =73%), tajā ir 14-17% olbaltumvielu; enerģētiskā vērtība ~10,0 kJ/g (2,4 kcal/g).
Vājpiena biezpiens satur ~0,5% tauku (ūdens < un = 80%), tajā ir 18-22% olbaltumvielu; enerģētiskā vērtība ~3,4 kJ/g (0,8 kcal/g).
Saites.
Piens.