Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Azerbaidžāņi

Tautas (arī valsts) nosaukums cēlies pārveidojot Persijas impērijas provinces Atropatēnas nosaukumu.

Krievijā dzīvo nedaudz vairāk par 2 miljoniem azerbaidžāņu.
Irānā ap 30% iedzīvotājiem ir etniskie azerbaidžāņi.

Reliģija. Šiītu musulmaņi.

Vēsture. Mūsdienu azerbaidžāņu priekšteči bija seldžuku turki, kas XV gs. no Līdzenumu Karabahas izspieda armēņus.
II Pasaules kara laikā. Šai karā ap 40 000 azerbaidžāņu cīnījās pret sarkankrieviem Hitlera pusē. Piemēram, divi azerbaidžāņu bataljoni piedalījās Varšavas sacelšanās apspiešanā 1944.gada augustā.

Literatūra. Iljass Efendijevs (1914.-?). Lugas "Tu vienmēr esi ar mani" 1965.g., "Dziesma palika kalnos" 1971.g.; romāni un garie stāsti "Vītoli pār ariku" 1958.g. (latviski 1967.g.), "kizila tilts" 1960.g., "Trīs draugi aiz kalniem"  1964.g., "Sarikeinekas un Valeha pasaka" 1979.g.

Tradīcijas.
Azerbaidžānā dzīvo 8 miljoni, bet ārpus – vismaz 50 miljoni azerbaidžāņu.
93 % azerbaidžāņu ir musulmaņi.
Visas tautas skumju diena. 20.janvārī. 1990.gadā šai dienā padomju armija ieņēma Azerbaidžānas galvaspilsētu Baku, nogalinot 186 iedzīvotājus.
Novruz. 20.martā. To svin 5 dienas. Jaunā gada sākums, ko atzīmē līdz ar pavasara atnakšanu.
Republikas diena. 28.maijs.
Azerbaidžānas Neatkarības diena. 18.oktobris.
Pasaules azerbaidžāņu solidaritātes diena. 31.decembris.

Ēdieni.
Plovs. To sauc arī par un pasniedz kāzu un bēru mielastā ciemiņiem. Dažreiz to gatavo arī ikdienā.
Dolma. Ēdiens ar maltu jēra gaļas pildījumu. Dolmu gatavo vīnogu lapās, bet gaļu var pildīt arī baklažānos, piparos vai tomātos.
Šašliks. Gatavo no jēra gaļas, vai arī no vistas un zivs, tāpat ka kebabu – uz iesma uzdurtu un oglem ceptu gaļu – vai līdzīgi kā maltas gaļas veltnīti.
Dovga. No rūgušpiena pagatavots atspirdzinošs dzēriens.
Lavašs. Plāna kārta cepta maize.
Čureks. Baltmaize.
Azerbaidžānā populāras ir arī zupas.
Plašs garšvielu klāsts – safrāns, ķimenes, fenhelis, anīss u.c.

Azerbaidžāņi Latvijā. Daži tūkstoši. Latvijas Azerbaidžāņu biedrība Azeri. Tai ir nodaļa Liepajā. Vadītājs (2011.gadā) Ulduzhans Ahmedovs, amatā jau gandrīz 20 gadu. Rīgā izveidots arī azerbaidžāņu jaunatnes centrs.
Lielākā vairumā atbraukuši padomju gados. Restorāns Širhans (īpašnieks Adils Mehtijevs). Tiešais Air Baltic reiss uz Baku.

Saites.
Azerbaidžāna.