Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Aleksandrs (1235.1327.g.), kņazs

Krieviski - Александр Михайлович Тверской.
Tveras kņazs divas reizes: no 1326. līdz 1327.gadam un no 1338.-1339.gadam, Vladimiras knazs no 1326. līdz 1327.gadam.

Radniecība. Tēvs - Mihails Jaroslava dēls (Михаила Ярославича Святой).
Māte - Anna Kašinska (Аннa Кашинскa).
Brāļi - Dmitrijs (Дмитрия Грозные Очи), Konstantīns (Константин Михайлович) un Vasīlijs (Василий Михайлович).

Dzīvesgājums. Dzimis 1301.gada 7.oktobrī.
1327.gada augustā Tverā sākās sacelšanās pret Zelta Ordas varu. Paši sacēlušies, protams, tādu lielu mērķi sev neuzstādīja, pilsētniekus bija saniknojusi bezkaunīgā Čolhana (tverieši viņu sauca par Ščolkanu - Щелкан) vienības uzvedība pilsētā. Iespējams, Čolhans būtu uzvedies pieklājīgāk, ja nebūtu bijis Zelta Ordas hana Uzbeka brālēns.
Ieradies Tverā, vispirms Čolhans izdzina no pils (kāda nu bija!) kņazu Aleksandru, kas nepilnu gadu atpakaļ no Uzbeka bija saņēmis lielkņaza jarliku un vismaz nomināli skaitījās visu krievu kņazistu galva.
Šo pazemojumu kņazs piecieta un pierunāja paciesties arī tveriešus. Vinš labi saprata, ka pretdarbība var izprovocēt ordiešu soda karagājienu, ko izmantos arī Tveras nedraugi, piemēram maskavietis Ivans Kaļita (kā arī vēlāk notika).
Sacelšanos izprovocēja sīks iemesls - ordieši mēģināja atņemt ķēvi diakonam Dudko (дьякон Дудко) un vadzis bija pilns un lūza. Ordieši tika sisti visā pilsētā. Čolhans un viņa vienības atliekas tika nodedzinātas ar visu pili.
Kņazs Aleksandrs Mihailovičs pat nemēģināja organizēt kņazistes aizstāvēšanu, ko 1328.gadā pilnībā sagrāva hana Uzbeka sūtītais karaspēks. Vispirms viņš bēga uz Novgorodu, pēc tam uz Pleskavu, tad pavisam prom uz Lietuvu. 1329.gadā Kijevas metropolīts Teognosts Pleskavā izslēdza no baznīcas kņazu Tveras Aleksandru par viņa atteikšanos doties uz hana tiesu Ordā. Tas pats attiecās arī uz pleskaviešiem, kas atbalstīja kņazu.
Svešumā kņazs pavadīja vairāk ka 10 gadu, tad atgriezās Tverā, bet pēc dažiem mēnešiem tika izsaukts uz Ordu, kur kopā ar dēlu Fjodoru gāja bojā 1339.gada 28.oktobrī.

Saites.
Tveras kņazi (?-1485.g.).