Smiltsērkšķi
Īsts vitamīnu un minerālvielu (magnijs, dzelzs, kalcijs, varšs) "antioksidantu bumbu." Tā ogas satur bagātīgi C un E vitamīnu, organiskās skābes, taukskābes, taukos šķīstošos vitamīnus, flavonīdus un pektīnus.
Tautas medicīnā tiek plaši izmantoti smiltsērkšķu augļi, sula, eļļa, tējās izmanto arī lapas. Smiltsērkšķus lieto sirds veselībai, jo tie samazina holisterīnu, uzlabo sirdsdarbību, pazemina asinsspiedienu. Tos lieto arī ādas slimību gadījumos (psoriāze), saaukstējoties, tāpat arī šīs ogas palīdz uzlabot apetīti bērniem ar funkcionālu gremošanas disfunkciju.
Austrumu medicīnā tos lieto asinsspiediena mazināšanai, pat audzēju profilaksei un ārstēšanai.
Smiltsērkšķus var lietot izspiežot sulu, gatavojot sīrupu, marmelādi, želeju vai svaigus blenderējot kokteiļos. Lai saglabātu ziemai, tos droši var saldēt un pat kaltēt, pulveri vēlāk pievieno ēdienam.
Saites.
Kultūraugi.