Mārsils, timiāns
Sen pazīstams ar savām antibakteriālajām īpašībām - senie ēģiptieši to lietoja mirušo iebalzamēšanas procesā, bet senie romieši šo augu plaši izmantoja gan ēdienu gatavošanā, lai iegūtu aromātisku garšu sieram u alkoholam, gan mājsaimniecībā, jo uzskatīja, ka istabas ir īpaši tīras, ja tīrīšanas procesā izmantots timiāns, pievienojot tā ekstraktu vai novārījumu tīrīšanas līdzeklim.
Arī mūsdienu zinātnieki apstiprinājuši mārsila antibakteriālās īpašības - timiāna tējavar palīdzēt klepus gadījumā un imūnsistēmas stiprināšanai. Timiānā esošais savienojums timols saistīts ar dažādiem veselību uzlabojošiem efektiem, bet vairāk pazīstams gremošanas trakta veselības uzlabošanas efekts - galvenokārt atslābina gremošanas trakta muskuļus.
Timiāna lapas bieži izmanto gaļas - īpaši putnu un zivju - gatavošanā.
Saites.
Garšvielas un garšaugi.