Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lauru koks, lauri

Tā lapas ir visiem pazīstama garšviela un smaržviela.

Dzimtene - Vidusjūras reģions. 

Mūžzaļš koks vai krūms no Vidusjūras, kas daba var sasniegt 12 m augstumu, bet telpās var izaugt 2-3 m augstumā. Lapas smaržo, jo satur ēterisko eļļu laurīnu. Svaigām lapām smarža izdalās, ja tās paberzē.

Telpās galvenokārt audzē dižo lauru (Laurus nobilis) un tieši šī auga lapas arī izmanto kulinārijā. 

Pārtikā. Pārtikai vislabāk lauru lapas novākt 4.augšanas gadā, piemērotākais laiks - no novembra līdz decembrim, kad notikusi pilnīga nogatavosanās un ēterisko eļļu koncentrācija ir maksimāla.

Medicīnā. Lauru lapas ir bagātas ar fitoncīdiem, miecvielam un dažādām organismam nepieciešamiem mikroelementiem. Tās satur 4,5% ēteriskās eļļas, kuras sastāvā ir 14 dažādas vertīgas vielas. Lauru lapām piemīt antiseptiska, pretiekaisuma, urīndzenoša, pretreimatisma, hipotensīva, sedatīva un vielmainu veicinoša iedarbība.
Lauru lapu novārījums uzlabo gremošanu, rosina apetīti. Tās izmanto hroniska holecistīta un žultsakmeņu slimību ārstēšanai.

Saites.
Garšaugi un garšvielas.