Ēsterificēšanās reakcijas
Ēsteru veidošanās no skābes un spirta vai fenola.
Ēsterificēšanās ir apgriezeniska reakcija, ko katalizē stipras skābes (parasti H2SO4, HCl). Ūdeņraža joni aktivē skābes karboksilgrupu, tādejādi atvieglojot iedarbību ar spirtu: RCOOH + HOR' >< RCOOR' + H2O (R, R' - organiskās grupas). Atšķeltā ūdens molekula veidojas no skābes karboksilgrupas skābekļa un spirta hidroksilgrupas ūdeņraža.
Līdzīgi notiek neorganisko skābju ēsterificēšanās reakcijas. Tresējie spirti ēsterificējas visgrūtāk.
Ēsterificēšanās reakcijas izmanto rūpniecisko šķīdinātāju, mākslīgo augļu esenču, plastifikatoru, monomēru, sprāgstvielu ražošanā.
Ēsterificēšanās reakcijai ir svarīga nozīme organisma vielmaiņā, piemēram, ogļhidrātu maiņā, lipīdu sintēzē. reakcijām ir nepieciešama fermentu klātbūtne.
Saites.
Ēsteri.