Dzīvnieku tauki
No dažu dzīvnieku taukaudiem vai piena iegūti produkti, kas sastāv galvenokārt no augstāko taukskābju triglicerīdiem.
Dzīvnieku taukus iegūst no taukaudiem vai kauliem ar kausēšanu, hidromehānisko paņēmienu - ūdens vidē rada hidrauliskus triecienus, kas izsit taukus no kaulu porām, vai ekstrahēšanu viegli gaistošā šķīdinātājā - benzīnā, tetrahlorogleklī.
Tauku enerģētiskā vērtība - apmēram 37,7 kJ/g (ap 9,0 kcal/g).
Kausētu dzīvnieku tauku fizikālķīmiskās īpašības nosaka taukskābju veids: cietajos dzīvnieku taukos pārsvarā ir piesātinātās, šķidrajos dzīvnieku taukos - nepiesātinātās taukskābes. Šķidros taukus bieži hidrogenē un izmanto margarīna iegūšanai.
Dzīvnieku taukus lieto galvenokārt uzturā - liellopu, cūku, aitu tauki, sviests, no vaļu taukiem iegūtie hidrogenētie tauki. Tos izmanto arī lopbarībai, kā arī medicīnā un tehnikā - jūras zīdītāju tauki, zivju eļļas. Dzīvnieku taukus lieto arī ziepju ražošanā.
Saites.
Tauki un taukaudi.