Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dzīvnieku tauki

No dažu dzīvnieku taukaudiem vai piena iegūti produkti, kas sastāv galvenokārt no augstāko taukskābju triglicerīdiem.

Dzīvnieku taukus iegūst no taukaudiem vai kauliem ar kausēšanu, hidromehānisko paņēmienu - ūdens vidē rada hidrauliskus triecienus, kas izsit taukus no kaulu porām, vai ekstrahēšanu viegli gaistošā šķīdinātājā - benzīnā, tetrahlorogleklī.

Tauku enerģētiskā vērtība - apmēram 37,7 kJ/g (ap 9,0 kcal/g).

Kausētu dzīvnieku tauku fizikālķīmiskās īpašības nosaka taukskābju veids: cietajos dzīvnieku taukos pārsvarā ir piesātinātās, šķidrajos dzīvnieku taukos - nepiesātinātās taukskābes. Šķidros taukus bieži hidrogenē un izmanto margarīna iegūšanai.

Dzīvnieku taukus lieto galvenokārt uzturā - liellopu, cūku, aitu tauki, sviests, no vaļu taukiem iegūtie hidrogenētie tauki. Tos izmanto arī lopbarībai, kā arī medicīnā un tehnikā - jūras zīdītāju tauki, zivju eļļas. Dzīvnieku taukus lieto arī ziepju ražošanā.

Saites.
Tauki un taukaudi.