Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

D vitamīns

Taukos šķīstoši vitamīni, kurus uzņem ar pārtiku (D2, D3) un arī veidojas ādā ultravioleto staru ietekmē, no kurienes caur asinsriti nokļūst visā organismā.

D2 - ergokalciferols. Bezkrāsaina, kristāliska viela, šķīst organiskajos šķīdinātājos. Organismā regulē fosfora un kalcija maiņu. D2 trūkums izraisa bērniem rahītu, pieaugušiem cilvēkiem - osteomalāciju. Cilvēkam nepieciešama diennakts deva ir 0,025 mg. D2 vitamīns ir jūras zivju eļļā, sviestā, olu dzeltenumā, pienā. Organismā ultravioletā starojuma ietekmē D2 veidojas no attiecīgā provitamīna.

Pēc savas uzbūves ir steroīdie hormoni.

To saules gaismā spēj sintezēt gan augi, gan dzīvnieki, gan zivis. D vitamīns ir taukos šķīstošā viela, tādēļ visabākais perorālas uzņemšanas veids ir eļļas veidā - kapsulās vai pilienos.

Dabā D vitamīns pastāv divās formās:
      - augu izcelsmes (D2 vitamīns), kas ultravioleto staru ietekmē sintezējas no ergosterola;
      - dzīvnieku izcelsmes, kas ultravioleto staru ietekmē veidojas ādā no 7-dehidroholesterola.

D vitamīns atrodams pārtikā, it sevišķi zivīs, piem., mencu aknās, piena produktos, sēnēs. Tomēr šos produktus nevar apēst tik daudz, lai nodrošinātu nepieciešamo D vitamīna devu.

Terapeitiskais efekts. Tikpat nozīmīgs kaulu blīvuma uzturēšanā kā kalcijs, D vitamīns saistās ar kaulu un locītavu veselību. Tas ir ļoti svarīgs, lai notiktu kalcija un fosfora absorbācija un metabolisms.
D vitamīns samazina sirds saslimšanu, diabētu un atsevišķu vēža veidu risku.
D vitamīns nepieciešams stiprai imunitātei - tas regulē un atbalsta imunitāti.
Nepieciešams veselas nervu sistēmas darbībai. Cilvēkiem ar nepietiekamu D vitamīna līmeni asinīs ir daudz lielāka iespeja piedzīvot depresiju. D vitamīns palīdz saglabāt smadzeņu funkcijas novecojot samazina risku saslimt ar multiplo sklerozi un reimatoīdo artrītu.
Tas palīdz vielmaiņas procesos un samazina sirds slimību risku. D vitamīns veicina dažādu minerālvielu uzsūkšanos un veidošanos,regulē vairogdziedzera darbību un normalizē asinsspiedienu.
D vitamīna un kurkumīna, galvenās turmerika saknes sastāvdaļas kombinācija var smadzenēs likvidēt daļu no amiloīdu aplikuma ieslēgumiem cilvēkiem, kuriem Alcheimera slimības attīstība sasniegusi jau noteiktu fāzi. Virknē eksperimentu pētnieki noteikuši, ka kurkumīns un vitamīns D veido "dubultaizsargu vienību", kas vienoti cīnās pret amiloīdu ieslēgumiem. Kurkumīns palīdz baltajiem asinsķermenīšiem piestiprināties amiloīdu proteīniem, kamēr vitamīns D "aizsargā flangus" un paātrina šūnu darbību aplikuma noārdīšanā.

Kalcija uzsūkšana organismā ar D3 vitamīna palīdzību. Lai kalcijs organismā tiktu izmantots jeb uzsūkts, vienlaicīgi jāuzņem arī D3 vitamīns, kas nodrošina 80-90% kalcija uzsūkšanos. D vitamīns, ko uzņemam no saules un ar uzturu, sākotnēji ir neaktīvā formā, bet parathormona ietekmē tas aktivizējas nierēs un aknās. Brīdī, kad ķermenī samazinās kalcija līmenis, ceļas parathormona līmenis, kas aktivizē D3 vitamīnu, tādā veidā veicinot kalcija uzsūkšanos. Tādai kalcija un D3 vitamīna mijiedarbībai ir noteicošā loma pienācīga kaulu blīvuma uzturēšanā. Tātad kalcija normālai uzņemšanai nepieciešams atbilstošs D3 vitamīna līmenis.

D vitamīna pārdozēšana. Tā ir ne mazāk bīstama kā tā nepietiekamība. Pārāk liels D vitamīna daudzums izraisa kalcija izgulsnēšanos asinsvados, hipertensiju un nieru kalcinozi, kuras dēļ rodas arī nieru mazspēja. Saskaņā ar nesen izteiktu hipotēzi (kas gan nav pierādīta eksperimentāli) pārāk liels D vitamīna aktīvās formas daudzums var arī nobloķēt imūnsistēmas darbību, tādējādi panākot gaidītajam pretēju efektu.

D vitamīna norma. Norma = 700-800 vienības.
D vitamīna līmeni nosaka ar asinsanalīzi. Cilvēkiem ar lieko svaru D vitamīna deficīts tiek novērots biežāk, jo tas deponējas taukaudos.
D vitamīns, kas sintezējas ultravioletā starojuma ietekmē, organismā uzkrajas, taču tā rezerves nav bezgalīgas. Parasti 3-4 nedēļās tas samazinās uz pusi, ja tas netiek atjaunots (piem. ziemā).
Lai D vitamīnu uzņemtu nosaules, tad cilvēkam katru dienu būtu jāgozējas saulitē vismaz 30 minūtes.

Raksti.
Flavonoīdi augļos un dārzeņos, vitamīns D un kurkumīns var aizkavēt Alcheimera slimības attīstību.

Saites.
Vitamīni.