Citronskābe
C6H8O7.
Monooksitrikarbonskābe.
Bezkrāsaini kristāli. Kušanas temperatūra - 153oC. Šķīst ūdenī un etilspirtā. Monohidrāta kušanas temperatūra ir 70-75oC.
Veido ēsterus un sāļus - citrātus. 175oC temperatūrā atšķeļ ūdeni - rodas akonītskābe.
Citronskābe izplatīta dabā augļos - citronos, dzērvenēs, augu lapās - mahorkā, veidojas dzīvo organismu šūnās vielmaiņas procesā (trikarbonskābes cikls), uztur skābju-sārmu līdzsvaru.
Iegūst galvenokārt fermentatīvi no saharozes šķīduma ar pelējumsēni Aspergillus niger, arī no augiem vai sintētiski. Latvijā ražo no melases pēc LPSR ZA Mikrobioloģijas institūta Bioķīmisko preparātu rūpnīcā izstrādātas metodes.
Izmanto pārtikas, farmaceitīskā rūpniecībā, fotogrāfijā, audumu krāsošanā.
Saites.
Citroni.