Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Civiltiesības

Tiesību nozare, kas regulē mantiskās un ar tām saistītās personiskās nemantiskās attiecības, bet likumā paredzētajos gadījumos arī citas personiskās nemantiskās attiecības.

Civiltiesības aizsargā  privātīpašumu.

Civiltiesiskā atbildība. Tā ir privātpersonas vai jurisdiskas personas tiesiskā atbildība pret civiltiesisku saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi. Tā ir juridiskās atbildības veids un izpaužas pienākumā atlīdzināt zaudējumus, bet likumā vai līgumā paredzētajos gadījumos - samaksāt arī naudas sodu, līgumsodu vai nokavējuma soda naudu. Izšķir tiešos zaudējumus - kreditora izdevumi, viņa mantas zudums vai bojājums un netiešos zaudējumus - manta, ienākumi, ko kreditors būtu ieguvis, ja parādnieks saistības būtu izpildījis.
Civiltiesiskā atbildība var būt daļēja - katrs parādnieks atbild savas daļas apmērā, solidāra - katrs parādnieks atbild mantas apmērā vai jebkurā tā daļā vai arī subsidiāra - papildparādnieks atbild tikai tad, ja galvenais parādnieks savas saistības nespēj izpildīt.

Civiltiesiskā apgrozība. Privātpersonu vai juridisku personu darbība, kas saistīta ar mantas nodošanu un saņemšanu. Mantu var iedot par atlīdzību (pirkums-pārdevums) vai bez atlīdzības (dāvinājums). mantu var nodot īpašumā, operatīvā pārvaldīšanā, lietojumā (īre) vai valdījumā (ieķīlāšana).

Civilstāvokļa akti. Svarīgākie cilvēka dzīves fakti: dzimšana, miršana, laulības noslēgšana vai šķiršana, adopcija, paternitātes noteikšana, vārda un uzvārda maiņa.

Civillieta. Mantisks vai nemantisks strīds, kas radies no civilajām, ģimenes, darba u.c. tiesiskajām attiecībām. Civillietas ierosina uz ieinteresētās personas, kā arī uz prokurora, valsts pārvaldes orgņu, sabiedrisku organizāciju pieteikuma pamata. Civillietas izskata tiesa, arbitāža, šķīrējtiesa.

Civilprasība krimināllietā. Mantisks prasījums, ko krimināllietā pieteic fiziska vai juridiska persona, kam ar noziegumu nodarīti materiālie zaudējumi.  To ceļ pret apsūdzēto vai pret personu, kas materiāli atbildīga par apsūdzētā darbību. Civilprasību izskata kopā ar krimināllietu. 

Civillikums. Lielbritānijā un ASV tiesas piemēro precedenttiesības.