Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Barabara alas

Mākslīgi izcirstas alas Indijā.

Atrašanās vieta. Indija, Bihāras pavalsts, kādu gabalu no Patnas pilsētas.

Vēsture. Alas bijušas sultāna Ašokas dāvana kādai tagad izzudušai sektai, kas tolaik bijusi konkurējoša budismam.

Apraksts. Cietā iezī - gneisā (ciets, līdzīgs granītam) izcirstas alas ar neparasti regulāri ieturētām ģeometriskām formām un ārkārtīgi labi pulētām iekšējām virsmām. Alas iecirstas vienā ieapaļā klintī. Alas ir 4: Karan Čaupan ala, Sudama ala, Lomasriša ala un Višvakarmas ala.

1. Karan Čaupan ala. Vienīgā no 4 alām, kas iecirsta klints ziemeļu pusē. Pie ieejas alā ir uzraksts - tas vēsta, ka ala izveidota 19.gadā pēc tam, kad tronī kāpis sultāns Ašoka, tātad 244.g.pmē. Citā uzraksta interpretācijā - ala vis nav izveidota, bet gan "atrakta," "attīrīta."

2. Sudama ala. Pirmā ala klints dienvidu malā. Pie ieejas ir uzraksts, ka ala atvērta 12.sultāna Ašokas valdīšanas gadā, t.i. 261.g.pmē. Alā ir 2 telpas. Austreņu sienā ir dabiskas plaisas.

3. Lomasriša ala. Lomas Rishi. Vienīgā no Barabaras alām, kam ir ieejas aile ar akmens bareljefu - zīlonīšiem (šo portālu bieži izmanto ka barabara alu vizītkarti). Sastāv no 2 telpām. Ala īsti nav pabeigta, jo iekšējās sienas nav nopulētas - uz tām redzamas kaltu pēdas. Akadēmiskajai zinātnei neesot skaidrības, kādā veidā ala cirsta, jo ir aizdomas par augstu tehnoloģisko metožu pielietošanu šeit senatnē.

4. Višvakarmas ala. Saukta arī par Višvamitras alu. Atrodas prom no iepriekšējām 3 alām, pa atsevišķu taku - tajā akmeņos iecirsti atsevišķi pakāpieni.

Interesanti! Apmēram 1,5 km uz austreņiem no Barabara alām atrodas Nagardžūna pakalns, kurā atrodas vēl 3 līdzīgas alas. Parasti literatūrā abas šīs vietas uzrāda ar kopēju nosaukumu - Barabara alas.
Tuvumā atrodas arī Barabara klosteris - senākais Indijā (?!).
Vēl tuvējā kalna galā atrodas Šivas svētnīca.

Saites.
Biharas pavalsts.