Acetāti
- Detaļas
- 1359 skatījumi
Acetum - "etiķis" (latīņu val.).
Etiķskābes sāļi un ēsteri.
Fizikālās īpašības. Sāļi ir bezkrāsaini, kristāliski produkti ar augstu kušanas temperatūru. Šķīst ūdenī.
Esteri ir bezkrāsainas cietas vielas vai šķidrumi ar īpatnēju smaržu, slikti šķīst ūdenī. Slikti šķīst ūdenī.
Iegūšana. Sāļus parasti iegūst no metālu oksīdiem, hidroksīdiem vai karbonātiem un etiķskābes.
Ēsterus iegūst no etiķskābes un spirtiem.
Izmantošana. Sāļus izmanto par izejvielām un katalizatoriem organiskajā sintēzē, lieto arī buferšķīdumos.
Ēsterus izmanto par šķīdinātājiem, dažus - to raksturīgās smaržas dēļ - augļu esenču gatavošanai (amilacetāti).
Acetetiķēsteris. Acetetiķskābes etilēsteris.
Ketoformas CH3-CO-COOC2H5 maisījums ar tautomērisko enolformu CH3-C(OH)=CH-COOC2H5 (tās katru var izdalīt tīrā formā). Bezkrāsains šķidrums ar patīkamu smaržu. Viršanas temperatūra 181oC, blīvums 1025 kg/m3. Šķīst etilspirtā, ēterī, slikti šķīst ūdenī. Acetetiķēsterim vienlaikus piemīt gan ketonu, gan enolu ķīmiskās īpašības. Iegūst no etilacetāta ar Na etilātu, no diketēna un etilspirta. Izmanto organiskajā sintēzē, par izejvielu farmaceitisko preparātu, krāsvielu iegūšanai.
Acetilholīns - holīna etiķskābes ēsteris, svarīgs nervu signālu pārvades mediators.
Saites.
Etiķskābe.