Fermentators
Fermentare - "raudzēt" (latīņu val.).
Aparāts mikroorganismu kultivēšanai un dažādu vielu - antibiotiku, aminoskābju, fermentu, mikrobioloģiskai sintezēšanai.
Fermentators ir hermētiska, cilindriska tvertne tilpumā no dažiem litriem līdz 100 kubm. Laboratorijā fermentatoru visbiežāk izgatavo no termoizturīga stikla, bet rūpniecībā - no nerūsējoša tērauda.
Fermentatorā ir jānodrošina sterilitāte un noteikta temperatūra. Tie ir īpašas maisīšanas ierīces, kā arī ierīces temperatūras, spiediena, pH regulēšanai, gaisa un barotnes padeves dozēšanai.
Krievpadomju okupācijas laikā LPSR ZA Mikrobioloģijas institūtā tika izstrādāti vairāki laboratorijas, pusrūpnieciskie un lieljaudas fermentatori, kā arī ierīces un sistēmas procesa kontrolei un vadīšanai.
Saites.
Fermentācija.