Batātes
Auga nosaukums aizgūts no aravaku valodas.
Tīteņu dzimtas bumbuļaugs, kura dzimtene ir Dienvidamerika.
Pārtikā lieto tā saknes - bumbuļus. Tie satur daudz cietes (25-30%), glikozes (3-6%), minerālsāļu un vitamīnu. Tajos ir pusotru reizi vairāk kaloriju nekā parastajos kartupeļos.
Peru un Kolumbijā to lietoja pārtikā jau pirms 5000 gadiem.
Tā garša atgādina saldena, apsaluša kartupeļa garšu, tādēļ tā otrs nosaukums ir "saldie kartupeļi."
Lielākā batāšu audzētāja valsts ir Ķīna, kurā iegūst 83% ražas. Nākamās - Nigērija, Uganda, Indonēzija, Tanzānija, Vjetnama un Indija.
Saites.
Bumbuļaugi.
Kultūraugi.