Glikoze
- Detaļas
- Publicēts 06 Jūlijs 2017
- Autors Redaktors
Vīnogu cukurs, ķekarcukurs.
No grieķu val. vārda glykys - "salds."
Monosaharīdu grupas ogļhidrāts.
Vairāku paaudžu bioķīmiķi pētīja glikozes molekulas noārdīšanās reakciju secību - glikolīzi; izveidojās galvenais klasiskas bioķīmijas virziens - vielmaiņas izpēte.
Kā monomērs, kas saistīts ar glikozīdsaitēm, veido uz Zemes visbiežāk sastopamo biopolimēru - celulozi.
Atrodas augu un dzīvnieku organismos. Tehniskā ceļā glikozi iegūst no cietes hidrolīzē. Ar glikozi barojas baktērijas.
Lieto medicīnā un konditorejas izstrādājumu izgatavošanā.
Glikozīdi. Grupa augu organisko vielu, kas sadalās cukukurvielā (galvenokārt glikozē) un citā organiskā savienojumā, kas nav cukurviela (tā sauktajā aglikonā), kad uz šīm vielām iedarbojas fermenti vai arī tās vāra ar atšķaidītām skābēm. Daudzi glikozīdi fizioloģiskā ziņā stipri iedarbojas uz dzīviem organismiem, tāpēc tos lieto medicīnā (digitoksīns, strofantīns u.c.).
Loma patoloģijās. Paaugstināts glikozes daudzums asinīs ir cukura diabēta galvenā pazīme. Klārka kļūdu tīkla testu glikozes noteikšanas pārbaudē uzskata par zelta standartu.
Raksti.
Fluoriscējošs oglekļa nanošķiedru tetovējums noteiks glikozes līmeni asinīs.
Saites.
Ogļhidrāti.
Ciete.