Cukuri
- Detaļas
- Publicēts 06 Jūlijs 2017
- Autors Redaktors
Ogļhidrāti.
	Pieauguša cilvēka ikdienas devai nevajadzētu būt lielākai par 25 gramiem. ANO Pasaules veselības organizācijas rekomendacijas - cukuram ne vairāk par 5% nepieciešamās enerģijas (ap 25 g dienā).
	Veselības ministrijas apstiprinātās robežas - ne vairāk par 10% no ikdienas enerģijas daudzuma (ap 50 g dienā).
	Izpētes vēsture. Cukuru fermentācijas mehānismu pētījis zviedru bioķīmiķis H.K.fon Eilers-Helpīns. 
	A.Butļerovs sintezējis pirmo mākslīgo cukuru - t.s. metilenitānu. 
Izmantošana. Pārtikas ražošanā. Piemēram, nedaudz pievieno maizei, citādi tā būtu skābena.
MK noteikumi aizliedz Latvijā ražotām augļusulām pievienot cukuru.
	      Fruktoze. Augļu cukurs.
	      Galaktoze.
	      Laktoze.
	      Maltoze.
	      Saharoze.
	Saites.
	Pārtikas cukurs.
 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
						 
						