Aminoskābes
- Detaļas
- Publicēts 09 Decembris 2016
- Autors Redaktors
Organiskas skābes, kas satur NH4 grupu, augu un dzīvnieku olbaltumvielu uzbūves galvenais elements.
Aminoskābes var veidot polimērus - peptīdus.
Izpēte. 1899.-1907.gados E.H.Fišers atklāja, ka olbaltumvielas hidrolītiski šķeļas par aminoskābēm un no tām sintezēja polipeptīdus, eksperimentāli pierādot peptīdsaiti olbaltumvielās. Viņš arī izveidojis purīnu ķīmiju, 1897.gadā sintezējis kofeīnu, teobromīnu, adenīnu, guanīnu, 1898.gadā purīnu, 1903.gadā barbitālu.
Arginīns.
Cisteīns.
Citozīns.
Citrulīns. Aizstājama.
Fenilalanīns. Neaizstājama.
Glufozinātamonijs. GLUF.
Lizīns.
Timīns.
Uracils.
Aminoskābju dekarboksilēšanās procesā rodas slāpekli saturoši organiski savienojumi - biogēnie amīni.
Veido citohromu olbaltumvielu daļu, piemēram, cilvēka sirds citohroms c - sastāv no 104 aminoskābju atlikumiem.
Saites.
Olbaltumvielas.