Divkāršās beta sabrukšanas teorija
- Detaļas
- Publicēts Svētdiena, 30 Novembris 2025 06:41
- Autors Redaktors
1935.gadā amerikāņu zinātniece M.Geperte-Maiere izstrādāja divkāršās beta sabrukšanas teoriju.
Dorfmanis, J. (~1930.g.)
- Detaļas
- Publicēts Otrdiena, 25 Novembris 2025 12:33
- Autors Redaktors
1930.gadā PSRS dzīvojošie žīdu fiziķi J.Frenkels un J.Dorfmanis izstrādāja feromagnētiķu domēnu teoriju.
Dīraks, Pols A.M. (~1926.g.)
- Detaļas
- Publicēts Otrdiena, 18 Novembris 2025 06:56
- Autors Redaktors
1926.gadā itāļu zinātnieks E.Fermī un angļu zinātnieks P.A.M.Dīraks izstrādāja Fermī-Dīraka statistiku.
1927.gadā P.A.M.Dīraks radīja sekundārās kvantēšanas metodi un starojuma kvantu teoriju.
1928.gadā P.A.M.Dīraks radīja relatīvistisko kvantu mehāniku un teorētiski paredzēja antidaļiņu - pozitrona un elektrona-pozitrona pāra rašanos un anhilāciju.
Dzegužpirkstīte, stāvlapu
- Detaļas
- Publicēts Svētdiena, 23 Novembris 2025 22:14
- Autors Redaktors
Stāvlapu zegužpirkstīte.
Dārzeņi
- Detaļas
- Publicēts Sestdiena, 08 Novembris 2025 22:23
- Autors Redaktors
Lakstaugi, kuru sulīgās daļas - saknes un sakņu pārveidnes, lapas, augļus, sīpolus izmanto uzturā.
Latvijā audzē ap 30 dārzeņiem.
Ir divgadīgi - galviņkāposti, burkāni, bietes, sīpoli; viengadīgi - zirņi, pupiņas, dilles, salāti, tomāti, gurķi, ķirbji, kabači, ziedkāposti un daudzgadīgi - rabarberi, mārrutki, sparģeļi, artišoki, skābenes.
Pēc saimnieciskās izmantošanas dārzeņus iedala šādi:
- kāpostaugi - galviņkāposti, ziedkāposti, virziņkāposti, rožu kāposti, lapu kāposti, sparģeļu kāposti, kolrābji;
- sakņaugi - burkāni, pētersīļi, selerijas, pastinaki, galda bietes, redīsi, rutki, rāceņi, kāļi;
- ķirbjaugi - gurķi, ķirbji, kabači, patisoni;
- tomātaugi - tomāti, paprika, baklažāni, fizāļi;
- pākšaugi - zirņi, pupas, pupiņas;
- sīpolaugi - ķiploki, puravi, sīpoli;
- lapu dārzeņi - salāti, kressalāti, spināti, lapu cigoriņi;
- garšaugi - ostragons, majorāns, baziliks, izops, fenhelis, anīss, timiāns.
Dārzņi satur vitamīnus, cukurus, minerālvielas, fermentus, organiskās skābes, fitoncīdus, mazāk olbaltumvielas nekā dzīvnieku izcelsmes produktos. Dārzeņi pozitīvi ietekmē vielmaiņas procesus, gremošanas orgānu darbību, organisma izturību pret slimībām.
Pieaugušam cilvēkam dienā nepieciešams vismaz 400 g dārzeņu, t.i. 146 kg gadā.
Saites.
Kultūraugi.