Ķiploki
Senatnē ķīnieši ķiplokus to ārstniecīsko īpašību dēļ dēvēja par "pūķa zobiem."
Bagāti ar fitoncīdiem un antioksidantiem.
Melnie ķiploki. Tādus iegūst no parastajiem ķiplokiem, kurus fermentē 65-80 grādu temperatūrā un 70% mitrumā. Taskļūst piķa melns un zaudē ķiplokam ierasto aso garšu un smaržu. Šādus melnos ķiplokus jau gatavoja Āzijāpirms vairākiem tūkstošiem gadu - īpaši Korejā un Japānā.
Kāds korejietis ASV iesniedza patentu šādu ķiploku izgatavošanas iekārtai. Tad sākās melno ķiploku uzvaras gājiens Kalifornijā, pēc tam Eiropā.
Ķiploku fitoncīdi. Ķiploku fitoncīdi nonāvē mikroorganismus dažās sekundēs.
Saites.
Kultūraugi.